Terrenoire opět presidentem Mezinárodní Panevropské Unie

Publikováno Březen 9, 2020 by admin in Aktuality

Ve dnech 7. a 8. února 2020 se sešlo v budově Evropského parlamentu ve Štrasburku generální shromáždění MPU ( Union Paneuropéenne Internationale) , aby zvolilo na dalších 5 let svého předsedu a 14ti členné předsednictvo.

Hlasy 150 zástupců členských zemských organizací PEU z 22 zemí byl na dalších 5 let zvolen dosavadní předseda IPEU pan Alain Terrenoire. PEUČ zastupovali na při volbě předseda Mgr. Marian Švejda a PhDr. Jiří Vidím. Bohužel jsme nebyli tentokrát z různých důvodů schopni sestavit větší delegaci, která by se do Štrasburku byla schopna v určeném termínu vypravit.

Do 14 členného předsednictva, současně voleného na následujících 5 let byli zvoleni:

  1. Pavo Barišič – Chorvatsko
  2. Gorgana Durovič – Černá Hora
  3. Anna Grünwald – Maďarsko
  4. Waldburga von Habsburg Douglas – Švédsko
  5. Mislav Ježič – Chorvatsko
  6. Hans Kijas – Německo
  7. Rainhard Kloucek – Rakousko
  8. Andrej Lepavcov – Severní Makedonie
  9. Jean Paul Picaper – Francie
  10. Bernd Posslet – Německo
  11. Carlos Uriarte Sanchez – Španělsko
  12. Franjo Topić – Bosna a Herzegovina
  13. Dirk Hermann Voss – Německo
  14. Anna Záborská – Slovensko

V  kandidátském projevu se pan Terrenoire věnoval nadcházejícímu 100. výročí Panevropy a zdůraznil odkaz zakladatele hnutí Richarda hraběte Coudenhove-Kalergi a svého dlouholetého předchůdce Dr. Otto von Habsburga. Úkolem Panevropského hnutí v současnosti je usilovat o naplňování moderní interpretace idejí Panevropy vis a vis otřesům současného světa a směřovat k evropskému společenství národů stmelených odkazem antiky, křesťanství, humanismu a osvícenství. Předseda vyzval k řešení naléhavé otázky rozšiřování EU o státy západního Balkánu – Albanie, Bosny a Hercegoviny, Severní Makedonie , Černé Hory , Kosova a Srbska, které by však mělo probíhat s ohledem na specifika jednotlivých zemí a podle nových kritérií odrážejících zkušenosti z minulé vlny rozšiřování.

(projev pana Alaina Terrenoire zveřejníme na stránkách www.panevropskaunie.cz v nejbližší době. )

Ke shromáždění promluvili i hosté pan Rainer Wieland, místopředseda EP a pan Gordan Grlic Radman, chorvatský ministr zahraničí. Jejich projevy se nesly v duchu naléhavé potřeby reformy EU jak v oblasti zahajování přístupových rozhovorů nových zemí, tak v oblasti rozhodnějšího vymáhání povinností členských zemí k posilování solidarity, zodpovědnosti a soudržnosti unie.

Marian Švejda

Žádný komentář k “Terrenoire opět presidentem Mezinárodní Panevropské Unie”

Zanechat komentář