Zpráva z vídeňského symposia

Publikováno Listopad 19, 2019 by admin in Aktuality

Symposium ke 125. výročí narození Richarda Coudenhove-Kalergiho ve Vídni je předehrou řady kongresů ke 100. výročí Panevropy. Proběhlo 16. listopadu 2019.

  1. výročí narození Coudenhove-Kalergiho je závazkem a zároveň posláním.

Hodnoty a vize slavného zakladatele Panevropy jsou aktuálnější než kdykoli dříve.

První vyjádření myšlenky Richarda Coudenhove-Kalergiho v roce 1922 vytvořit „Panevropu“ položilo základ pro pozdější sjednocení Evropy. Jeho neúnavná práce po více než půl století vytvořila povědomí o výhodách integrace kontinentu a o závažných problémech, kterým by touto integrací bylo možné předejít. Generace zakladatelů sjednocené Evropy také nenechala pochybnosti o svojí inspiraci tímto Rakušanem s japonskými kořeny narozeným v Čechách, jak zmínil například Winston Churchill ve své slavné curyšské řeči. Dědictví Richarda Coudenhove-Kalergiho, který by letos slavil své 125. narozeniny, je i proto závazkem a posláním. Jedná se o vítanou příležitost k připomenutí si jeho práce.

Předehrou bylo tento víkend sympozium Panevropského hnutí Rakousko, které se zabývalo různými aspekty jeho života. Toto sympozium se konalo ve vídeňském klubu „Stephansplatz 4“ ve spolupráci s Evropskou společností Coudenhove-Kalergi. Úvod tvořila prezentace historičky Anity Ziegerhofer ze Štýrského Hradce, bezpochyby jedné z nejvýznamnějších badatelek na téma Coudenhove-Kalergi. Novinář Stephan Baier, kdysi blízký spolupracovník Otty von Habsburg, nástupce Coudenhove-Kalergiho jako předsedy Panevropské unie, referoval o spolupráci těchto dvou významných Evropanů. Pavo Barisic, profesor filosofie na Záhřebské univerzitě, bývalý ministr vědy Chorvatska a generální tajemník Panevropské unie, referoval o vzdělávací politice, která byla pro Coudenhove-Kalergiho klíčovým tématem a základním kamenem budoucnosti prosperující Evropy. Na závěr se konala diskuse moderovaná předsedou Panevropské mládeže Philippem Jauernikem. Jako jeden z naléhavých problémů kromě zkvalitnění vzdělávání byla rychle identifikována bezpečnostní politika. „Nelze pochybovat o tom, že mnohem intenzivnější policejní a vojenská spolupráce, zejména při ochraně vnějších hranic EU, je životně důležitá pro postavení Evropy na světové scéně,“ zdůraznil Jauernik.

V roce 2022 oslavuje myšlenka Panevropy 100. výročí. V národních sekcích Panevropské unie už teď probíhají přípravy na ještě výraznější veřejnou prezentaci tohoto výročí než dříve. Postupně se budou konat sympozia, konference a setkání s politiky – například v den Evropy 9. května 2020, kdy se opět ve Vídni uskuteční sympozium Otty von Habsburg. „Pro Panevropskou unii je její druhý prezident, Otto von Habsburg, stejně důležitý jako její zakladatel, “ vysvětluje Rainhard Kloucek, generální tajemník Panevropského hnutí Rakousko. „Chceme tedy pokračovat v duchovním dědictví těchto dvou velkých Evropanů a v rámci toho přistupovat ke klíčovým otázkám budoucnosti. Oslava 125. výročí narození Coudenhove-Kalergiho a s tím spojené sympozium je tomu jen předehrou,“ řekl Kloucek.

Poznámka: Panevropské hnutí Rakousko je rakouská organizace nestranické Panevropské unie. Ta byla založena v roce 1922 Richardem Coudenhove-Kalergim a je nejstarším evropským hnutím za sjednocení s 24 organizacemi ve 22 evropských zemích.

Žádný komentář k “Zpráva z vídeňského symposia”

Zanechat komentář