Prohlášení výboru Panevropské unie Česko

Publikováno Květen 9, 2016 by Doc. Dr. Rudolf Kučera in Aktuality

Ve střední a východní Evropě se v souvislosti s migrační vlnou objevují a stále zřetelněji prosazují národní řešení, která pravidelně probouzejí nacionalistické emoce. Není pochyb, že jsou a jistě nadále budou určitými silami politicky zneužívány. Tento trend, zvláště sílící v zemích tzv. Visegrádské čtyřky nelze tolerovat, neboť nahrává zejména neofašistickým stranám, které může přivést až do parlamentů dotyčných států ba dokonce do Parlamentu evropského. V Čechách je tomu tak, že ti politikové nebo politické strany, které akcentují proti-migrační postoje a tím také nutně a logicky postoje proti Evropské unii, sklízí větší přízeň veřejnosti. To pomáhá skrytým snahám instalovat autoritářský režim, které vyvíjí i český prezident M.Zeman, zahleděný do ruského a čínského režimu. Kreml vede navíc zákeřnou mediální kampaň a zjevně podporuje všemi prostředky jakékoliv rozkladné trendy v EU. Jaká to příležitost pro novou manipulaci s Evropou!

Všichni Panevropané by ze všech sil měli bránit samotné základy liberální demokracie ohrožované stávající mimořádně vážnou krizí. Na jejich ochranu je třeba společným úsilím evropských vlád využít všechny zákonné prostředky v souladu s mezinárodním právem.

My čeští Panevropané prohlašujeme, že se stavíme za politiku institucí EU (Evropské komise, Evropského parlamentu, Evropské rady) a zvláště pak za statečný postoj kancléřky Angely Merkelové kterým,(víc než kdo jiný) nekompromisně usiluje o hledání společných evropských řešení.

Evropa žila od pádu železné opony ve zdánlivém liberálním ráji, v němž si někteří přisvojovali práva bez odpovědnosti a v němž sobectví vytlačilo solidaritu. Islamistický tlak by nás všechny měl probudit ke společné obraně evropských hodnot. Nacionalismus nás může přivést, jako pokaždé v minulosti, jen k oslabení a rozkladu Evropy.

Přijato na zasedání výboru Panevropské unie Česko v Praze 9. 5. 2016

Žádný komentář k “Prohlášení výboru Panevropské unie Česko”

Zanechat komentář